На 6 септември православната църква почита - Св. мъченик Ромил и Св.

...
На 6 септември православната църква почита - Св. мъченик Ромил и Св.
Коментари Харесай

Празник е! Църквата почита двама светци...

На 6 септември православната черква уважава - Св. страдалец Ромил и Св. страдалец Евдоксий. На този ден се отбелязва и възпоминание на чудото в Колоса, което е от Архистратига Михаил.

Житие на св. страдалец Ромил

Император Траян (98-117 г.) тръгнал с войската си на Изток да усмирява някои непокорни племена. Донесено му било, че във войската му имало единадесет хиляди християни. Разгневен, императорът богохулник заповядал да ги лишат от военно звание и да ги изпратят на изгнание в арменския град Митилин.

Този нечовечен гонител на Църквата считал, че заточението ще принуди християните да се поклонят на идолите, само че се излъгал. При него се явил началникът на царската стража Ромил, който изтъкнал неразумността на тази заповед. Той споделил, че със заточаването на толкоз доста бойци ще се понижи доста силата на войската. Открито и храбро му изповядал, че е християнин и че е подготвен да постави живота си за Христовото име.

Разярен, императорът заповядал да подложат Ромил на мъчения. Никакви изтезания не отклонили, музи изповедник от Христа Господа. Траян наредил да го обезглавят. Всички бойци християни, правилни приятели на Ромил, били изпратени на изгнание. И там всички починали: 10 хиляди били разпънати на кръстове. Останалите умрели от разнообразни други мъчения.

Житие на св. страдалец Евдоксий

Св. страдалец Евдоксий бил пълководец при царуването на Диоклетиан (284-305 г.). Живеел като ревнив християнин.

Избухнало грубо гонение против вярващите. За да запазят живота си, доста християни напуснали жилищата си и се отдалечили в пустинни места. Там намерили леговище. В пустинно място намерил леговище с жена си Василиса и децата си също и Евдоксий.

Отряд бойци бил изпратен да го търси. Войниците пристигнали на това място. Срещнали го, само че не го познали. Запитали го дали знае къде се крие военачалникът Евдоксий.

Той ги приел в новото си жилище с топло внимание. Нагостил ги, дал им опция да си починат. Накрая им разкрил, че той е точно търсеният пълководец Евдоксий.

След като успокоил фамилията си и го поучил по какъв начин да живее, Евдоксий отпътувал с бойците за основния град на оная област.

Управителят го повикал на разпит. Предложил му да се откаже от вярата си, с цел да резервира живота и военното си звание. Поискал от него неотложно да принесе жертва на идолите. Евдоксий уверено отказал. Смело изповядал вярата си във Възкресителя на мъртвите Господ Иисус Христос. Управителят заповядал да бъде взето оръжието му и да бъдат снети от него знаковете на военното звание.

Този екзалтиран богохулник изтръпнал от смут, като видял по какъв начин доста от присъстващите на разпита бойци се разоръжили, хвърлили от себе си знаковете на военното звание и едногласно изповядали, че са също християни. Изповедниците се оказали толкоз доста, повече от хиляда души, че било решено да бъдат осъдени единствено най-главните сред тях, военачалниците.

Скоро Евдоксий бил изправен още веднъж на съд. След като отначало твърдо декларирал, че никой не ще го отклони от Христа спасителя, той бил подложен на люти изтезания и най-после наказан на гибел.

Когато го водили към мястото, гдето щял да бъде убит, той забелязал в тълпата своята брачна половинка и двете си деца да плачат. Евдоксий се обърнал към жена си и й споделил:

- Не плачи за мене! Напротив, почитай деня на моята гибел за Христа Господа като ден на радостно празненство!

После видял своя другар Зенон и му споделил:

- Бог, Комуто служим, няма да ни раздели. Ние като в една лодка ще отплуваме дружно към безконечния живот!

Вдъхновен от тия пламенни думи, Зенон възкликнал:

- И аз съм християнин! Изповядвам Христа, Сина Божи, и желая да умра за Него!

Новият изповедник бил заловен неотложно и обезглавен. Подир своя другар получил страдалчески венец и Евдоксий. Също пролели кръвта си за Христовото име и основните военачалници, които мъжественият и хладнокръвен Евдоксий бил посветил в истините на Евангелието. Това станало в 311 година

По-късно в Цариград бил издигнат храм на името на св. страдалец Евдоксий.

Възпоминание на чудото в Колоса, което е от Архистратига Михаил

Колоса (Colossae, Колоссы) е античен град в югозападната част на Фригия, покрай Лаодикия и Йерапол (днешна Турция). В него в най-ранните християнски години е звучала проповедта на светите Благовестници Йоан Богослов, Филип и Вартоломей, а през 60-те години св. деятел Павел е написал едно от посланията си - до Колосяните.

Светите апостоли Филимон, Архип и Апфия, които били обърнати в християнството от свети деятел Павел, потърпевши за Христа от гърците езичници в град Колоса по време на царуването на император Нерон.

През десетата година от царуването на император Нерон (64 година след Христос) градът е бил опустошен от земетресение. След време бил още веднъж повдигнат, само че в никакъв случай не достигнал своята предходна популярност. По-късно е носил името Хона (рус. Хоназ, Хоны).

Днес Колоса е малко обитаемо място. Развалините на античния град се намират в подножието на планината Хонас.

В дневни времена в Колоса е съществувал храм на св. архистратиг Михаил, издигнат над целителен извор в символ на признателност за излекуване при ходатайството на св. архистратиг Михаил.

Във видеото горе вижте информация за 10 от най-известните манастири в България.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР